Kruh naš svagdašnji Žetva i vršidba u prošlosti 2015.

Datum:5. July 2015

Početak:09:00

Mjesto:Županja

Lokacija:Ilijin i Rezin stan, Županja

Status:MEDIJSKI PRATIMO

Ovim putem želimo  Vas pozvati na nesvakidašnji događaj i  turističku atrakciju „Kruh naš svagdašnji-žetva i vršidba u prošlosti“, koja će se održati u Županji, 4. srpnja 2015. godine na imanju „Ilijin i Rezin stan“.

Jedinstvena je to manifestacija u Hrvatskoj, čija su događanja posvećena vjernom prikazu nekadašnjih žetvenih običaja u Slavoniji. Prikaz žetve i vršidbe u prošlost odvija se cijeli dan po pojedinim dijelovima na polju. Žito kose brojne vrijedne ruke, koje se skupljaju u oblik zajedničkog rada koji hrvatska tradicijska kultura poznaje pod nazivom Moba. Mobu čine snaše, baće i djeca odjeveni u tradicijsku narodnu nošnju svoga kraja: iz Hrvatske (Županja, Štitar, Bošnjaci, Gradište, Kruševica) iz Bosne i Hercegovine (Udruga Stara sinija iz Gornjih Hrgova i Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Lukavca) te Udruga bunjevačkih Hrvata iz Subotice – koji njeguju žetvene običaje Hrvata više od sto godina.

Osim vjernog prikaza nekadašnje žetve, manifestacija donosi brojne atrkacije za posjetitelje, bogat zabavni i gastronomski program – uključujući tradicionalna žetvena jela i jedinstveni žetveni ručak – guščji paprikaš.

Posebna atrkacija za posjetitelje su starinski strojevi poput dreša, levatora, trijera a svakako treba iskoristiti priliku i provozati se u zaprežnim kolima naših konjogojskih udruga kroz slavonsku šumu. U okviru Žetvenog sajma, uz brojne izlagače raznih suvenira, prikazati ćemo kako se pekao kruh u krušnoj peći, kako se rade konjske orme te tradicijski instrument – tamburice. Vrijedne snaše prikazati će kako se rade ručni radovi i prandže za tkanje na stativicama. Zanimljiv program i za najmlađe – dječje čobanske igre i igre za posjetitelje, te vožnja u drvenom eko ringišpilu s 4 košare.

Posjetitelji se mogu aktivno uključiti  – zavrnuti rukave i okušati se u košnji i vršenju pšenice, uživati u ritmičkom zvuku kose i šuštanju pšenice na vjetru, te u zabavi, pjesmi i plesu uz pratnju tamburica.

Podjeli putem:

Slobodno komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ŽVA Nene – Ej kiša pada, dika u livada
djmix | 13. March 2008