Home Događaji 55. Vinkovačke jeseni

55. Vinkovačke jeseni

Još nije poznato dali će se održati ove godine 55. Vinkovačke jeseni, a tako i ako se održe u kakvom obliku će biti prikazane. Kako je najavljeno u prvom mjesecu 2020. Vinkovačke jeseni bi se trebale održati od 11. do 20. rujna 2020. pod sloganom “Curo draga iz sokaka moga”. Ove najave su još prezentirane dok nije bila aktualna situacija koja je cijeli svijet stavila u karantenu te odgodila ili otkazala sva događanja, a prvenstveno kulturna tradicijska okupljanja, slavlja, veselja za koju Šokac živi i neizmjerno očekuje cijele godine.

Kako je najavljeno od strane ZAKUD-a Folklorne večeri bi se trebale održati od 11 do 16. rujna uz nastupe 60-tak KUD-ova iz Vukovarsko- srijemske županije. Dječje jeseni su predviđene 12. i 13. rujna, Državna smotra izvornoga hrvatskog folklora 19. i 20. rujna, dok Svečani mimohod sudionika, revija konjskih zaprega i jahaća po ustaljenom rasporedu na zadnji dan jeseni u nedjelju 20. rujna 2020.

Kako smo spomenuli već slogan “Curo draga iz sokoka moga” pod kojim će se održati 55. Vinkovačke jeseni tako će i svečano otvorenje, glazbeno-scenska priredba, biti upriličena po indentičnim crticama iz života Vinkovaca, Šokadije, tradicije. Ovogodišnji autor scenarija po prvi puta je Marko Sabljaković, istaknuti retkovački kazalištarac, koji ovu ulogu preuzima od dugogodišnje vrlo poznate scenaristice Vinkovačkih jeseni  Ane Cvenić. Tako Suradnica i autorica scenarija Vinkovačkih jeseni, više od 20 godina, se oprašta od svakogodišnjeg smišljanja i razvijanja ideja i tema kako otvoriti ovogodišnje jeseni. Pisanje  scenarija je težak posao ponajviše zbog toga što uz svako njegovo ostvarenje ide i tvrdnja: Nije važno samo što i kako se izvodi, nego i tko i kako tu izvedbu prima i doživljava. Svaka je ova priredba podvrgnuta kritici etnologa čija su promišljanja i sudovi o folkloru i autentičnost folklornih izvedbi češće i suprotna.  Ovogodišnji scenarij nosi naziv po stihovima iz pjesme “Milovo sam” Ivana Kozarca, gdje ćemo se podsjetiti na ljubav Marije i Ivana Kozarca, ovjekovječenu i spomenikom u vinkovačkom naselju Krnjaš, gdje su živjeli i pjesnik i njegova velika ljubav. Ljubav između Ivane i Marije je zabranjena jer su bili rodbina u trećem koljenu. Momačka, ljubavna, večernja pjesma, pjesma noći, sokaka i ušorena sela nastala je na temeljima uobičajenoga ljubovanja mladih u Slavoniji na sokaku s folklornim prizvukom asimilirana bećarca i deseterca.

Datum

18. ruj 2020. - 20. ruj 2020.
Vinkovci

Mjesto

Vinkovci
ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI Vukovarsko-srijemske županije

Organizator

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI Vukovarsko-srijemske županije
Telefon
+38532334635
Email
[email protected]
QR Code

Odgovori

Back to top button