Home Događaji Koncert Oj Baranjo lipa i bogata

Koncert Oj Baranjo lipa i bogata

Jedna večer, četiri izvođača – Hrvatska folklorna večer u Valpovu. Na pozornici se predstavlja domaće društvo, HKUD „Valpovo 1905” s dvije koreografije (Ded’ poigraj Jelice; Oj Baranjo lipa i bogata), te gosti izvođači iz Hrvatske i Mađarske.
Nastupaju:
🔸 HKUD “Valpovo 1905”
🔸 HKUD “Osijek 1862”
🔸 Kulturna udruga VIZIN
🔸 Čitaonica mohačkih Šokaca
Ulaz je besplatan.
Epidemiološka pravila trebaju poštivati svi posjetitelji koncerta.
Projekt je proveden uz financijsku pomoć Europske Unije u okviru programa suradnje INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska.
HKUD „Valpovo 1905”
HKUD „Valpovo 1905” nastavlja zajedničku baštinu naslijeđenu od Hrvatskog pjevačkog i tamburaškog društva „Katančić” koji je utemeljen 1905.g., te od HKUD „Baloković” utemeljenog nakon drugog svjetskog rata. Prvotni je cilj društva bio očuvanje tradicijskih umjetničkih vrijednosti – amaterske narodne glazbe i kazališta, što se kasnije proširilo i očuvanjem narodnog plesa i književnosti.
Danas društvo broji oko 100 članova raspoređenih u različite sekcije. U sastavu društva djeluju: folklorna sekcija, tamburaški orkestar, te dječji plesni i glazbeni sastavi. Po potrebi mogu se predstaviti i muškim, ženskim i mješanim zborom.
Društvo sa svojih oko 40 javnih nastupa, jedan je od glavnih čimbenika kulturnog života Valpova i bliže okolice. Osim nastupa širom Hrvatske, HKUD „Valpovo 1905” više puta je gostovalo i u Mađarskoj, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Austriji i Srbiji. Rad društva prate razni radijski i televizijski programi, a tiskani mediji redovito pišu o njihovim nastupima i uspjesima.
Društvo surađuje s najboljim etnografima u Hrvatskoj. Rezultat ovog zajedničkog rada jeste da se u njihovom programu trenutno nalazi više nego 20 koreografiranih spletova narodnih plesova i plesnih običaja iz svih krajeva Hrvatske. Raspolažu sa više nego dvjesto originalnih i stiliziranih narodnih nošnji, a u njihovoj nototeci danas je pohranjeno oko 600 partitura za tamburaški orkestar iz različitih glazbenih područja.
Za svoj rad i dostignuća na očuvanju folklorne baštine društvo je dobilo niz stručnih i društvenih priznanja. Najznačajnija su: dvije Povelje Kulturno-prosvjetnog sabora Hrvatske, Plaketa Matije Petra Katančića, Nagrada Osječko-baranjske županije. Prije pet godina HKUD „Valpovo 1905” osvojilo je prvo mjesto na đakovačkom etnografskom festivalu, a 2018. godine treće mjesto na državnom folklornom festivalu u Čakovcu.
Aktivnosti HKUD-a „Valpovo 1905” jedni su od glavnih čimbenika kulturnog i društvenog života Valpova.
Plesni voditelj i koreograf: Josip Štefić
Voditeljica dječje skupine: Mirela Zimmerman Markota
Za očuvanje narodnih nošnji brine se Marija Ilinić.
Tajnik društva i voditelj tamburaškog orkestra: Duško Topić
Predsjednik HKUD-a „Valpovo 1905”: Berislav Brkić

Datum

19. ruj 2021.

Time

19:00 - 23:00

Mjesto

Valpovo
Kategorija

Sljedeći događaj

X
QR Code

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button