Glasnik

49. Vinkovačke jeseni: U mimohodu Dječjih vinkovačkih jeseni 2500 mališana

Središnji dio manifestacije Dječjih vinkovačkih jeseni je mimohod dječjih folklornih skupina. I ove godine u Vinkovcima se okupio veliki broj KUD-ova, njih 58 sa oko 2500 mladih folkloraša. Samom mimohodu i ove godine prethodile su zaprege i 26 konjanika, a iza njih kroz središte grada su prošle mažoretkinje i limena glazba.

Šarenilo nošnje, pjesme i plesa iz svih krajeva Hrvatske, upotpunjeno je nošnjama, koje su roditelji obukli mladim Vinkovčankama i Vinkovčanima u publici. Mimohod koji je svake godine sve brojniji ne može se usporediti s brojem gledatelja na vinkovačkim ulicama, koji su nestrpljivo očekivali prolazak KUD-ova. „Mimohod je i ove godine privukao veliki broj gledatelja, sretan sam što je program Dječjih jeseni išao i u live internet prijenosu jer djeca na našu manifestaciju dolaze iz svih krajeva Lijepe naše. Djeca su jamstvo da će naša manifestacija trajati i idućih 50 godina. Posebnu pozornost ponovno su privukli mališani odnosno bebe mlađe od godinu dana kojih nije nedostajalo u povorci“ istaknuo je Dario Grčić voditelj Dječjih vinkovačkih jeseni.

Na čelu mimohoda i ove se godine, već tradicionalno našla Udruga osoba s invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca, praćena vrtićkom djecom vrtića Palčica iz Privlake. Slijedili su ih KUD-ovi iz Vukovarsko-srijemske županije, ali i gosti iz čak 14 hrvatskih županija.

Bogatstvo i raznolikost tradicije najbolje je vidljivo upravo u mimohodu u kojem su mladi folkloraši s ponosom nosili nošnje svojih baka i djedova. No, osim mimohoda folklorne skupine predstavile su se Vinkovčanima glazbom, plesom i pjesmom svoga kraja.

Nakon mimohoda, koji je završio na Trgu Vinkovačkih jeseni, na Glavnoj pozornici započeo je drugi dio Međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina, na kojem je kratak program održalo devet  KUD-ova iz sedam županija. Poseban gost programa je dječji pjesnik Mladen Kušec, koji je ujedno i najveći promotor Dječjih vinkovačkih jeseni.

FOTOGALERIJA dječjeg mimohoda.

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button