Glasnik

57. Vinkovačke jeseni od 9. do 18. rujna s temom Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!

Pročitajte o scenariju svečanoga otvorenja 57. Vinkovačkih jeseni:

U velikoj vijećnici Grada Vinkovaca danas je održana prva sjednica Organizacijskog odbora 57. Vinkovačkih jeseni. Termin koji je u kalendaru važnih nacionalnih kulturnih manifestacija već odavno prepoznat kao termin održavanja Vinkovačkih jeseni, treći vikend u rujnu, i ove je godine, moglo se čuti, vrijeme održavanja središnjih priredbi Jeseni.

Dođite nam u Vinkovce od 16. do 18. rujna, dođite na središnje priredbe 57. Vinkovačkih jeseni, ali ne zaboravite da sve počinje vikend ranije, 9. rujna, s našim Folklornim večerima, Dječjim Vinkovačkim jesenima i bogatim zabavnim programom kroz svih deset dana. Radujemo se druženju i uživanju u svemu što ćemo pripremiti za sve naše goste, ali ponajprije za Vinkovčane koji doprinesu da ova naša manifestacija bude onakva kakva je. Ove godine nadamo se bez pandemije i na onoj nekadašnjoj razini, a uvijek s nekim novim sadržajima”, poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić, predsjednik Organizacijskog odbora 57. Vinkovačkih jeseni uz zahvalu i svim KUD-ovima s područja Vukovarsko-srijemske županije i ZAKUD-u, bez kojih, kazao je, Vinkovačke jeseni ne  bi mogle rasti niti bi se mogla sačuvati tradicijska kultura na način na koji je sačuvana.

Osim termina danas je prihvaćena i tema ovogodišnjih Jeseni, a bit će to „Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!” koju je osmislio i priredio autor scenarija i redatelj svečanoga otvorenja Marko Sabljaković koji ovaj put progovara o ravnici koja je slavonskomu čovjeku izvor ne samo nadahnuća nego i životnih blagodati. Sve kroz priču koja sjedinjava istinit životni put, odnosno biografiju dječaka rođena koncem 19. stoljeća u zemljoradničkoj obitelji, s maštovitošću dramaturških događaja i galerijom likova zastupljenih u književnoj ostavštini Vinkovčanina Josipa Kozarca.

Vinkovačke jeseni su manifestacija koja je odavno i uvelike nadmašila i grad Vinkovce i Vukovarsko-srijemsku županiju. Izašla je u cijelu Hrvatsku i izašla je izvan okvira Republike Hrvatske. U tom smislu i ove godine očekujemo i sudionike iz drugih zemalja pa su tako, primjerice, u tijeku i dogovori s jednom skupinom iz Velikopoljske regije. Ipak, nemojmo zaboraviti da su Vinkovačke jeseni smotra tradicije i kulture čovjeka ovoga kraja, da su svojevrsni izlog naših ljudi, a isto tako i zahvala Bogu za sve ono dobro što se dogodi nakon svih sjetvi i žetvi, svega onoga što je naš domaći čovjek radio”, istaknuo je župan Damir Dekanić.

Autor Marko Sabljaković o scenariju svečanoga otvorenja 57. Vinkovačkih jeseni:

“Da je ravnica slavonskomu čovjeku izvor ne samo nadahnuća nego i životnih blagodati, prikazat će scensko uprizorenje svečanoga otvorenja nazvano Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!, što je ujedno i tema ovogodišnjih, 57. po redu, Vinkovačkih jeseni.

Svečano otvorenje donosi priču o slavonskome čovjeku, sinu širokih slavonskih ravnica, dječaku zanesenjaku koji je imao samo jednu želju – život posvetiti visokomu obrazovanju i nauci kroz doprinos zemlji slavonskoj koju je volio nadasve.

Kroz niz epizodnih scena svečanoga otvorenja Vinkovačke jeseni još jednom pokazuju kako su životne vrijednosti na ovome tlu oduvijek bivale u narodu koji ih je znao čuvati kao obilježje roda šokačkoga. Kada bi se osjećalo potiskivanje vrijednosti u borbi s nedaćama novih vremena, Slavonija bi iznjedrila perom ispisanu kritiku svojih najvećih štovatelja čije su svevremenske teme nepresušan izvor motivacije i danas.

Svečano otvorenje, tematski prožeto stihom Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!, u svojoj sadržajnoj cjelini sjedinit će istinit životni put, odnosno biografiju dječaka rođena koncem 19. stoljeća u zemljoradničkoj obitelji, s maštovitošću dramaturških događaja i galerijom likova zastupljenih u književnoj ostavštini Vinkovčanina Josipa Kozarca.

Dječakovo odrastanje i roditeljski odgoj o značaju i važnosti obrađivanja zemlje, a potom životni put snažno obilježen školovanjem u vinkovačkoj gimnaziji, stjecanje visoko obrazovanoga nauka, boravak u rodnome mjestu gdje zagovara, ukazuje na potrebu, a potom inicira društveni i kulturni procvat male slavonske sredine te nastavak rada i nauka o poljodjelstvu u gradovima slavonske ravni obrazujući mlade studente kao i organiziranje predavanja koja su pohodila tisuće seljaka… samo su dio događaja i tema kojom će ovogodišnje svečano otvorenje nastojati zaokupiti pažnju gledatelja. Vinkovci će školovanjem oplemeniti dječakov život, a posebno mu u sjećanju ostaje susret s kazališnom družinom Veseli pustinjak koja je prethodila kasnijemu osnivanju vinkovačkoga diletantskog kazališta. Navedene događaje scenski će prožeti mnoštvo folklornih i glazbenih elemenata, običaja i motiva tradicijskoga života, bogatstvo ruha narodnoga kao i suvremen pristup scenografskom vizualnom identitetu scenskoga prostora. Galerija likova kroz glumački ansambl vjerno će svojom upečatljivošću dočarati život nekadašnji, a neće nedostajati ni duhovitosti kojom se teži ne samo ponešto ismijati nego i kritizirati.”

Povezane objave

Odgovori

Back to top button