Glasnik

Babogredci ne odustaju od tradicije

Najpoznatija manifestacija kojom se Babina Greda već 33 godine diči i ponosi, nadaleko poznati “Konji bijelci” ipak će biti održana, i to u nedjelju, 27. srpnja, dok će u subotu, 16. kolovoza u tome selu biti održan 3. Bećarfest.

Nakon nezapamćene katastrofe – poplave koja je sredinom svibnja poharala istočni dio županjske Posavine, Županijski stožer za zaštitu i spašavanje donio je odluku o tome da se sve manifestacije do daljnjeg odgađaju. I u Općinskom stožeru Babine Grede, skupa s predsjednicima udruga, složili su se da nije primjereno da se dvadesetak dana nakon tragedije u Babinoj Gredi radi tanderbal dok se ljudi u Cvelferiji bore s posljedicama poplava i čiji je povratak u domove još uvijek neizvjestan. Zbog solidarnosti s ljudima koji su pretrpjeli velike štete odgođen je tada i Bećarfest.

– Situacija je takva da su se svi sponzori koji sufinanciraju manifestacije sada usmjerili na poplavljena područja i ondje pomažu koliko mogu. I ne bi bilo u redu ni s ljudske strane tražiti novac za manifestacije kada je ljudima koji su ostali bez svega svaka kuna potrebna. A troškovi organiziranja manifestacije nisu ispod 10-15 tisuća eura, pojasnio nam je tada načelnik Babine Grede Josip Krnić.

U međuvremenu su se ipak počeli stvarati uvjeti za održavanje manifestacije koja će se održati s mjesec i pol dana zakašnjenja. Naime, “Konji bijelci” već se tradicionalno održavaju svakog prvog vikenda u lipnju i u protekla više od tri desetljeća još se nikada se nije dogodilo da manifestacije nije bilo. Svake je godine održana, čak i u vrijeme Domovinskog rata. Samo je jednom, zbog sigurnosnih razloga održana dan kasnije od predviđenog, i to kada je u Babinu Gredu dolazio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman s diplomatskim korom.

– Ove će godine ‘Konji bijelci’ možda biti nešto skromniji nego inače. Još nije odlučeno tko će biti pokrovitelj manifestacije. Poslali smo dopis predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i čekamo odgovor. Predsjednik Sabora Josip Leko bit će pokrovitelj Bećarfesta – rekao je Krnić.

M.Lešić Omerović

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button