Glasnik

Bogatu tradicijsku baštinu sutra će pokazati 64 folklorna društva

Ulicama Vinkovaca sutra će proći Svečani mimohod sudionika 56. Vinkovačkih jeseni.

Ulicama Vinkovaca sutra će proći Svečani mimohod sudionika 56. Vinkovačkih jeseni. Najposjećenija i najspektakularnija priredba ove rujanske manifestacije još jednom će u grad na Bosutu donijeti raskošno bogatstvo tradicijske baštine, narodno ruho koje se s ponosom nosi i pjesmu koju su nam u srca usadili naši stari.

Na poznatom potezu od križanja Zvonimirove i Gajeve, Zvonimirovom, pješačkom zonom, Dugom te Genscherovom ulicom do stadiona Cibalije Vinkovčani i njihovi gosti sutra će od 10 sati pratiti folkloraše u mimohodu koji će, ne sumnjamo, još jednom izazvati divljenje i ponos.

Mimohod će predvoditi Vinkovačke mažoretkinje, Osječki puhački orkestar, Mažoretkinje Nuštar, Hrvatski Sokol Vinkovci, Vinkovački šokački rodovi, KUD „Tkanica“ u starogradskoj odjeći i Prva kandžijaška udruga Kruševica 2010. I dok prošle godine u Svečanom mimohodu nije bilo gostujućih skupina, ovoga rujna bit će ih više nego ikada. Pozivnicu je dobilo najviše društava do sada, njih čak 28, a sudjelovat će i jedno društvo iz BiH te jedno iz Srbije. Naše domaće bogatstvo pokazat će 36 kulturno umjetničkih društava, društva koja već godinama dišu za Vinkovačke jeseni. Topot konja odjekivat će i ovoga rujna našim ulicama kada će na kraju svečanog mimohoda biti održana revija svečano urešenih konjskih zaprega i okićenih konja. Ovu atraktivnu sliku s nestrpljenjem iščekuju svi posjetitelji, a posebno lipicanci i njihovi ponosni vlasnici.

Brojni folkloraši i konjogojci te čuvari tradicije, njih gotovo četiri tisuće, još jednom će se pobrinuti da u našem gradu zablista sve ono blago prekrasnih i raznovrsnih narodnih nošnji i običaja, da se čuju izvorna pjesma i instrumenti, pocikivanje i topot gizdavih lipicanaca.

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button