Glasnik

Brodsko kolo


Jedan od najprepoznatjivijih simbola Slavonije, Baranje i Srijema, značajan i za izricanje šokačkog identiteta, šokačko kolo, prema definiciji je tradicijski ples koji se izvodi uz pjesmu i instrumentalnu pratnju. Kao društveno događanje, šokačko je kolo do sredine 20.stoljeća bilo važno za život zajednice, u svim seoskim svečanostima, o pokladama, na svadbama, vjerskim svečanostima i neformalnim druženjima, kada se izvodilo da bi se označio poseban trenutak u društvenom događanju.

 

Slavonija je poznata po svojim tradicijskim manifestacijama-smotrama, među kojima se zabilježava kao najstarija Brodsko kolo. Prvi puta održana u Slavonskom Brodu 1963. godine. Smotra folklore Slavonski brod kako se zvala do 1991. a sada Brodsko kolo, je najstarija smotra folklora u Hrvatskoj, a održava se više od 50. godina u Brodsko-posavskoj županiji. Nekoć su se prilikom obilježavanja Dana sv. Stipana Brođani okupljali na glavnome gradskom trgu i igrali veliko Brodsko kolo, kolo koje je nerijetko činilo i na stotine povezanih ruku raskošno “nagizdanih” šokačkih momaka i snaša. Još pred Prvi svjetski rat u selima su djelovala brojna pjevačka društva (uglavnom vezana uz crkvu), manji broj knjižnica i čitaonica, te pokoja zadruga. Mnogima je djelatnost zamrla u ratnim neredima, a ponekad jednostavno padom interesa, ili odlaskom osobe koja ih je promicala. U nekim selima dolazi u već, prema uzoru na građanska društva, donekle organiziran društveni život. Prve smotre seljačke kulture održavane su još od pokretanja Seljačke sloge u Slavonskom brodu od 1928. godine. No kako je zabilježeno prave prve smotre folklore u Slavonskom Brodu organiziraju se tek nakon Drugog svjetskog rata, ali u kontinuitetu se počinju odražavati tek od 1963. godine. Općinsko kulturno-prosvjetno vijeće u 60-tima organiziralo je smotru s ciljem da postane tradicionalna i poticaj za oživljavanje kulturnog amaterizma u selima brodskog Posavlja. Jedna od ideja bila je i održavanje smotre svake godine u drugom mjestu kao daljnji poticaj njegovanju narodne umjetnosti ovoga kraja. Opširniji podaci o Smotrama postoje od 1968. kada je organizator bilo Općinsko kulturno-prosvjetno vijeće i Centar za kulturu Radničkog sveučilišta. Tada je nastupilo sedam folkornih sastava iz Broda i okolice. U sljedećim godina organizatori Smotre folklora u Slavonskom Brodu su se često mijenjali pa je tako 1969. organizator bio Centar za kulturu Radničkog sveučilista i Općinska konferencija saveza omladine. Godine 1972. Smotru je organizirala Zajednica za financiranje i unapređivanje kulturnih djelatnosti općine Slavonski Brod, a 1973. godine Zajednica za kulturu. Od 1976. do 1981. godine organizaciju Smotri folklore u Slavonskom Brodu preuzela je Samoupravna interesna zajednica (SIZ) za kulturu općine Slavonski Brod.

 

 

Unaprijeđenje i uzdizanje Smotre na nekakav možemo reći viši nivo dogodio se u 80-tim godinama kada skupština općine Slavonski Brod osniva (Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava općine Slavonski Brod osnovan 13. prosinca 1980.). Tako su najznačajnije i najmasovnije manifestacije u organizaciji SAKUDa bile Općinske smotre folklora u Slavonskom Brodu od 1981.godine (na nekoliko Smotri je suorganizator bilo i Radničko sveučilište “Đuro Salaj”- Centar za kulturu). Na svim održanim smotrama nastupala su isključivo kulturno-umjetnička društva sa područja općine Slavonski Brod. Sama Smotra folkora je obično trajala jedan dan, ali bi se u program smotre (drugi dani) ponekad uvrstila i Smotra folklora djece i mladeži, te prigodna izložba (uglavnom etnografskog sadržaja autora Zvonimira Toldija), a koju bi organizirao Muzej Brodskog Posavlja iz Slavonskog Broda. Osamdesetih godina je na smotrama bio dobar odaziv društava, pa je tako primjerice na Smotri folklora 1984. godine u Slavonskom Brodu nastupilo 17 KUD-ova i dva sastava osnovnih škola. Svoje nastupe su zabilježili KUD-ovi iz Vranovaca-Bukovlja, Brodskog Stupnika, Donje Bebrine, Slavonskog Kobaša, Garčina, Klokočevika, Slavonskog Šamca, Kruševice, Trnjana, Oriovca, Vrpolja, Zadubravlja, Brodskog Varoša, Sapca, Donjih Andrijevaca, Gundinaca i Slavonskog Broda, te djeca iz osnovnih škola u Klakaru i Garčinu.

 

“Opustite se i pružite ruku, čvrsto se primite i ne dopustite da Brodsko kolo pukne.”

 

 

 

Smotra folklora Slavonski Brod razvijala se u nešto drukčijem smjeru od drugih festivala-smotri u ovom kraju Hrvatske. Uzore je tražila u praksama Međunarodne smotre folklora Zagreb, a to se i dogodilo u devedesetima kad je “Smotra folklora Slavonski Brod” rascjepkana na niz događanja diljem brodskog područja i promjenila ime u “Brodsko kolo”. Ova jedinstvena i izvan okvira Hrvatske poznata manifestacija, kroz nastupe brojnih kulturno-umjetničkih društava, folklornih i pjevačkih skupina te svirača na tradicijskim instrumentima iz Hrvatske, a i iz inozemstva, njeguje brodsko-posavsku, slavonsku te uopće hrvatsku tradicijsku kulturnu baštinu i promiče njezine izvorne vrijednosti. Od 90-tih smotra u organizaciji Folklornog ansambla Broda dobiva i novi vizualni identitet, a program se smotre širi i obogaćuje novim sadržaji te mjenja koncept gdje imaju priliku na smotri nastupati i skupine koje nisu s područja brodskog Posavlja. Od poludnevnog općinskog folklornog događanja, do devedesetih godina, dolazimo do jedne vrlo značajne manifestacije koja se sastoji od desetak različitih priredbi koje se održavaju tijekom cijele godine u gradu Slavonskom Brodu i na izmještenim lokalitetima u Drežniku, Sikirevcima, Donjim Andrijevcima, Starim Perkovcima i Srednjem Lipovcu. Do najznačajnijeg proširenja programa i naročito postizanja potrebne i tražene kvalitete dolazi upravo preuzimanjem organizacijskih poslova od strane Folklornog ansambla Broda (1991. godine). Smotra je i nakon proširivanja sadržaja na desetak programa tijekom godine, ostala pri njegovanju tradicije.

 

 

I danas cijeli grad živi za kolo, no program koji se povodom ovog običaja priređuje nešto je drugačiji. Posjetitelji danas mogu posjetiti razne etnografske i likovne izložbe, prisustvovati dječjim smotrama, sajmu kolača, smotrama konjskih zaprega te natjecanju u preponskom jahanju i dvoprezi. Smotra je dobila nekakav noviji štih popularizacije kroz turističku ponudu grada Slavonski Brod (festivali). Također, cijeli grad odzvanja od glazbe koja se izvodi na smotrama izvornog pjevanja i folklornih skupina, a najviše pažnje redovito privlači izbor za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji. U ovim programima sudjeluje više od 5.000 sudionika, a oni dolaze iz svih krajeva Hrvatske, i iz inozemstva.

 

 

 

 

 

Ova jedinstvena aktivnost brodskih folkloraša traje dvadesetak godina i svake godine se usavršava što se očituje sve boljim programima i najvišim ocjenama najeminentnijih folklornih stručnjaka u Hrvatskoj. Ministarstvo kulture je također prepoznalo organizatorska zalaganja i sposobnosti Folklornog ansambla Broda, kao i kvalitetu i značenje Brodskog kola, te to i značajno financijski pomažu. Sami organizacijski poslovi su podijeljeni u dva odbora i to: Programski i organizacijski odbor. Članovi Programskog odbora su stručne osobe (etnolozi, etno-muzikolozi, koreolozi …) i osnovni zadatak im je da se brinu o programima i kvaliteti istih. Članove Organizacijskog odbora čine članovi Upravnog odbora Folklornog ansambla Broda pojačani sa predstavnicima medija i suorganizatora – Turističkih zajednica Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. Svatko od članova ima određene zadatke i brine se za izvršavanje istih već dugi niz godina (prostori za izvođenje programa, prihvat i organiziranje smještaja za sudionike u programu, suradnja sa članovima programskog odbora kroz pomoć za vrijeme održavanja programa u smislu raznih tehničkih usluga ozvučenja, rasvjeta, priprema pojedinih izvođača…, organiziranje prehrane i okrijepe za sudionike i goste……).

 

 

Organizatoru, Folklornom ansamblu Broda je posao u mnogome olakšan uključenjem Turističkih zajednica Grada Slavonskog Broda i BPŽ u svojstvu suradnika u organiziranju, suorganizatora. Naročito je pomoć značajna u dijelu promotivnih i promidžbenih aktivnosti za koje je na jedan način i zadužena TZ Grada Slavonskog Broda. Naime, tijekom godine se u redovnim programskim aktivnostima TZ planiraju promocije turističkih sadržaja i potencijala grada Slavonskog Broda u različitim krajevima Hrvatske i u inozemstvu, a Brodsko kolo je također jedan od promoviranih sadržaja. Fizički dio samog promoviranja izvedu članovi Folklornog ansambla Broda koji ukratko predstave pojedine programe Brodskoga kola naravno obučeni u narodne nošnje Brodskog posavlja. Turistička zajednica se također vrlo dobro uključuje kod uspostavljanja kontakata sa pojedinim područjima u Hrvatskoj preko Turističkih zajednica iz sustava, koje djeluju na tim područjima. Na taj način se dogovaraju različite razmjene sudionika u programima, a kako obično uz njih dolaze njihovi pratitelji i prijatelji, ostvaruje se i određeni turistički promet u našem gradu. Putem Turističke zajednice su izrađene i izdane i prve brošure programa smotre folklora Brodsko kolo, a isto tako i prvi video zapisi. Jedno i drugo je opet korišteno za prije spomenute promocije i predstavljanja. Brodsko kolo ima svoju biblioteku u kojoj objavljuje knjige iz područja etnologije, folklorne glazbe i melografije.

 

Programi su raspoređeni tijekom cijele godine u više priredbi i na više lokacija. Većina ih se održava u lipnju u Slavonskom Brodu, a ostali programi na drugim scenama i brodskim lokalitetima. Popis kroz godinu dana cijelog sustava raznih folklorno-tradicijskih smotri – manifestacija u sklopu BRODSKOG KOLA:

1.mjesec (siječanj):

 • Smotra pučkih igrokaza i “Sikirevačka Poredovnica”, Sikirevci

4. mjesec (travanj):

 • Smotra folklornih pjevačkih skupina Slavonije, Baranje i Srijema “Alaj pjevam i pjevati znadem!”, KKD „I.Brlić Mažuranić“, Slavonski Brod

6.mjesec (lipanj):

 • Smotra pučkih pjevačkih skupina Brodsko-posavske županije pod nazivom “Kad zapjevam i malo zagudim”, Donja Bebrina
 • “Ajd u kolo šokačko”, ispred kuće Brlić na gradskom Korzu, Slavonski Brod
 • Dječja smotra folklora “Igra kolo maleno”, športska dvorana O.Š. Antun Mihanović, Slavonski Brod
 • Svečani koncert Folklornog ansambla Broda i njihovih gostiju, Tvrđava Brod, Slavonski Brod
 • Smotra koreografiranog folklora “To je zemlja Hrvatska“,Tvrđava Brod, Slavonski Brod
 • Folklorna večer, Tvrđava Brod, Slavonski Brod
 • Smotra svatovskih zaprega “Bijelo biserje Slavonije”, gospodarsko dvorište srednje poljoprivredne škole, Slavonski Brod
 • Smotra izvornog folklore Brodsko-posavske županije “Šokadijo sve ti je na glasu!”, Tvrđava Brod, Slavonski Brod
 • Revija hrvatskih narodnih nošnji i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji, Tvrđava Brod, Slavonski Brod
 • Slavljenje Tijelova I Blagoslov smotre i tradicionalno “Brodsko kolo” u crkvenom dvorištu Crkve Gospe Brze Pomoći , Slavonski Brod
 • Smotra Crkvenog pučkog pjevanja, Crkva Sv. Josipa radnika, Župa Presvetog Trojstva, Gornji Lipovac

10.mjesec (listopad):

 • Županijska smotra folklornih pjevačkih skupina Brodsko-posavske županije, “Mili Bože svi pjevaju lipo” (Slavonski Kobaš, Stari Perkovci, Drežnik)

12.mjesec (prosinac):

 • Hrvatska smotra svirača na tamburi samici „Oj samice drvo javorovo, ko te sviro nikad ne bolovo!“ Donji Andrijevci

Pripremio:

STARI ŠOKAC

Tomo krbavac

Izvor
WEB stranica FA BRODA hrWEB stranica BRODSKO KOLO comZapisnici i izvještaji SAKUD 1980-1991. iz fonda Državni arhiv Slavonski BrodUstrojavanje SELJAČKE SLOGE u Slavoniji, Srijemu i Baranji: Suzana Leček, Hr.institut za Povjest, podružnica Sl.BrodFotografije: privatska zbirka ETNOportal-a, web stranica Brodsko kolo com, Predstavljanje etnografske baštine na smotrama folklora: Marino Mihalj 2019.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button