Glasnik

FESTIVAL ŠOKAČKE PISME ŽUPANJA: Najboljim proglašen TS Kas za svoju pjesmu Nemoj reći ni riječ

U Hrvatskoj se tambura svira od 1848., tada kao solističko glazbalo (samica), a nakon toga počeli su je svirati grupno, pa nastaju i prvi tamburaški sastavi.

U doba hrvatskog narodnog preporoda i buđenja nacionalne svijesti snažno je pojačao zanos Slavonaca za tamburom. U Osijeku, kao kulturnom središtu Slavonije, 1847. mladi gradski službenik Pajo Kolarić, zadojen narodnim duhom, osniva prvi građanski tamburaški zbor i prvi počinje skladati za tambure.

Svoje zasluge za očuvanje ove tradicije ima Županja, ta stara dama na raskrižju kultura i baština, šokački tvrdoglava, dostojanstvena i bogata, dušom i tradicijom živi svoj život. Sve se mijenja, život teče, ali hrast, konji i tambure ostaju i ostat će dok nas ima, dok smo na svojoj grudi.To je bogatstvo duše. Možda i nije sve idealno, možda i nije sve besprijekorno, ali tambura, naša miljenica je tu oko nas. Dokaz tomu je i Županjski glazbeni festival „Šokačke pisme“. Županja je imala svoju tamburašku prošlost, ima svoju sadašnjost, a za budućnost se ne brinite.

Na ovogodišnjem, 10. festivalu, koji je održan 30. siječnja 2015. svoje skladbe izveli su: NHT, Stjepan Jeršek Štef, Šima Jovanovac, Bosutski bećari, Kristali, Tamburaši slavonske krvi, Salaš, Garavuše, Tamburaši za dušu, Vranac, Tambura band, Kas, Šokci, Begeš, Sanja Hajduković, Hajo, Slavonci, Šil dil daj, Pleter, Slučajni partneri, Melem i Zlatna dolina.

Kako je običaj na ovome festivalu u prepunoj dvorani kina „Mladost“ proglašene su tri najslušanije pjesme s prošlogodišnjeg festivala u odabiru hrvatskih radiopostaja. Prvo mjesto osvojio je TS „Kas“ s pjesmom “Nemoj reći ni riječ” (Uršula Tolj, Damir Bačić, Hrvoje Juzbašić, Željko Nikolin), drugo mjesto osvojio je TS „Šokci“ s pjesmom “Jure vranci” (Ivica Oršolić, Tomislav Đukić, Stjepan Rudinski), a treće mjesto osvojio je TS „Kristali“ s pjesmom “Slavonsko blato” (Željko Zovko, Hrvoje Juzbašić). Iva ORŠOLIĆ

MEDIJSKI PRATIO:www.ETNOportal.com / ETNO Centar

Fotogaleriju festivala pogledajte OVDJE, a cijelu snimku po izvođačima OVDJE!

10fest_tam_pism_0001

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button