Glasnik

Hrvatska etnoriznica

I ove godine od 18. do 28. srpnja u Pučišćima na otoku Braču održala se XII. hrvatska etnoriznica, škola tradicijskih tekstilnih vještina, izrade i restauracije narodnih nošnji. Organizator škole je Hrvatska matica iseljenika i Posudionica i radionica narodnih nošnji iz Zagreba. Za organizaciju škole pobrinula se Srebrenka Šeravić, prof. Voditelj radionice je Josip Forjan, prof., a praktični dio škole odvija se uz pomoć suradnika s terena.

Škola traje deset dana i u njoj se stječu teoretska i praktična znanja o izradi i restauraciji narodnih nošnji različitim tehnikama kao što su vezenje, tkanje, izrada čipke, pletenje i sl. Polaznici koji pristupe školi podijeljeni su u dvije grupe. Prvu grupu čine početnici, oni koji prvi puta sudjeluju u školi i nemaju nikakva predznanja o tradicijskim tekstilnim tehnikama. Drugu grupu čine napredni polaznici, oni koji su savladali osnovna predznanja i koji su majstori u svojem radu. Napredni polaznici su i demonstratori koji pokazuju početnoj grupi svoje radove i primjenu tradicijskih tekstilnih vještina. Tako se pokazuju i podučavaju različite tehnike veza (križići, pružanka, lančanac, zlatovez, priplet, rasplet, šlingeraj i sl.), čipkanja (kukičana čipka, lepoglavska čipka, sunčana čipka, paška čipka i sl.) te krojenje, izrada i restauracija narodnih nošnji. Svaki polaznik na školi izradi jedan ogledni primjerak izabranom tradicijskom tekstilnom tehnikom koji se izlaže posljednji dan na Danima otvorenih vrata.

Ove godine, sudionik Hrvatske etnoriznice bio je i Branko Rumenović, predsjednik KUD-a „Tounjčica“. Nakon prošlogodišnjeg sudjelovanja u početnoj grupi, Branko Rumenović ove godine bio je u naprednoj grupi i bavio se tkanjem ličke pregače. Škola je započela u petak u popodnevnim satima, predstavljanjem svih sudionika, demonstratora i organizatora. Na samom otvorenju škole, nakon službenog dijela Branko Rumenović održao je kratko predstavljanje KUD-ovog glasnika „Tounjčica“ te prezentaciju ženske narodne nošnje tounjskog kraja.

Iste večeri, vesela i uigrana ekipa dala se na posao. Raznih ideja za izradu različitih dijelova narodnih nošnji nije nedostajalo. Iskustvo se razmjenjivalo na svakom kraju Klesarske škole u čijim se prostorijama Škola održava. Radilo se i uz kavu, pauzu za ručak, popodnevni odmor.

Grupa od četrdesetak ljudi različite životne dobi i iz različitih dijelova Hrvatske a i inozemstva živi i radi zajedno, izrađuju narodne nošnje, idu na svetu misu i razne izložbe, kupaju se i zabavljaju. Večernji dio dana namijenjen je zabavi i odmoru sudionika. Tijekom cijelog dana ekipa je zajedno i ono što je najbitnije smijeha ne nedostaje.

Iskustva i prijateljstva s Brača nastavljaju se tijekom cijele godine. Zahvaljujući facebook i mail komunikaciji često se razmjenjuju fotografije s novim radovima te se uvijek prisjeti dogodovština s Brača. Zahvaljujući toj veseloj ekipi punoj entuzijazma svi rado očekuju neki sljedeći susret i druženje te razmjenu novih ideja i iskustava.

moj tounj

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button