Glasnik

IMAJU SE ČIME POHVALITI: HKUU Cernik predstavila nosač zvuka „Slavoniji“

Na nosaču zvuka „Slavoniji“ nalazi se 16 obrada tradicionalnih pjesama

U Hrvatskom domu  u Cerniku  bilo je  2. listopada 2021. godine  puno zadovoljstva i emocija.  HKUU  Cernik je  predstavila   nosač zvuka   „Slavoniji“, nastao  uz velike napore  pod   epidemiološkim mjerama  uvjetovanih koronavirusom.  Bilo je i puno ponosa. Kako je istaknula predsjednica Marija Jugović, snimljeni  CD je  potvrda  da  HKUU Cernik, osnovana 2004. godine,  ostvaruje  svoju zadaću,   a to je  očuvanje i promocija kulturne baštine.

Uz prijateljska  kulturno umjetnička društva iz Drežnika, Batrine i Vrbja bili su i predstavnici  Folklornog ansambla Požege, predsjednik Folklornog ansambla Broda  Josip Perčević i  etnolog Zvonimir Toldi,  Đuro Vuk, predsjednik  HPD „Tomislav“,  predstavnici drugih prijateljskih udruga i društava, te članovi HKUU Cernik.

Nazočan je bio Vitomir Žakić, načelnik Općine Cernik,   koji je  izrazio zadovoljstvo  radom HKUU Cernik koji doprinosi društvenom životu  i radi  na očuvanju  kulturne baštine o čemu, kako je naglasio, svjedoči  snimljeni CD.  Govorio je o potpori koju Općina Cernik daje  radu  udruge i kazao da će tako biti i ubuduće.

O tome kako je nastao  nosač zvuka  s tradicijskim pjesmama koje su se pjevale u selima na području sadašnje Općine Crenik, pa i pjesmama  koje su  zaboravljene, a ovim nosačem zvuka ponovo oživljene,    govorili   su predsjednica Marija Jugović,  kulturno-umjetnički voditelj udruge Nikola Kramar i etnologinja Vesna Kolić-Klikić. Dakako, ova večer  nije mogla proći  bez  nastupa članica HKUU Cernik  bez  kojih   ovog nosača zvuka  ne bi ni bilo. Nastupile su i članice KUD-a „Šokadija“ iz Batrine i uveličale ovaj hvalevrijedan događaj.

– Na nosaču  zvuka „Slavoniji“  nalazi se 16  obrada tradicionalnih pjesama  koje pjevaju članovi KUD-a zajedno s Dječjom folklornom skupinom. Za našu udrugu  to nije neka primarna djelatnost. Lani se dogodila epidemija koronavirusa, a ideja  snimanja nosača zvuka je  bila u našim višegodišnjim planovima. Bile su zabrane okupljanja   u zatvorenim prostorima pa smo  sve planove usmjerili u jedan brzi jednogodišnji, jer smo vidjeli  da nema nastupa i putovanja.  Okupili smo ekipu  sa voditeljem Nikolom Kramarom i producentom  Alenom Mozerom i odmah  krenuli na posao.  Radili samo onoliko koliko su dozvoljavale epidemiološke mjere. Kada su nam bile dopuštene probe  krenuli smo u snimanja.   Tada je bilo sve zatvoreno  i za  nas je to čak bio i nekakav ispušni ventil. Uspjeli smo snimiti CD i na to smo iznimno ponosni.

S obzirom da HKUU Cernik njeguje prvenstveno  koreografirani folklor, a  njegujemo i pjevanje,  bilo je pitanje koje ćemo pjesme snimati. Odlučili smo da to budu slavonske pjesme i prijavili  se na  natječaj. Neke autohtone pjesme s područja općine Cernik su  prvi put snimljene na nosač zvuka u kvalitetnom izdanju.    Dobili smo pozitivne kritike od  maestra  Mihaela Ferića, poznatog  muzikologa.   Smatram da je ovaj CD kruna našeg rada. Njegov naslov  „Slavoniji“ je  došao od činjenice da su na njemu  tri pjesme prvi put snimljene  i one su  poklon našoj Slavoniji. HKUU Cernik je osnovana 2004. godine  s ciljem proučavanja i očuvanja kulturne baštine. Smatram da smo  ovim CD-om  ispunili tu zamisao i svrhu. Kada je 2011. godine došao Nikola Kramar mi samo bilježimo uspjehe.  Budućnost  su  nam djece kojih u  udruzi imamo 40 – kaže Marija Jugović.

-Ovaj CD je kruna  moje uspješne jedanaestogodišnje suradnje sa HKUU Cernik. Došao sam  na poziv  predsjednika udruge i  općinskog načelnika, pokojnog Nikole Jugovića. Proces istraživanja smo 11 godina obavljali po selima cerničke župe, od Podvrškog, Opatovca,  Banićevca i Baćindola, do samog Cernika.  Najvrjedniji su oni zapisi koje smo uspjeli pronaći   u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Našli smo da  je prije 150 godina češki etnolog  LUDVIK KUBA došao u Cernik i zapisao neke tradicijske pjesme  koje su   danas u Cerniku  zaboravljene i izgubljene. Mi smo obnovili te napjeve  stare više od 150 godina. To su najstariji melografski  folklorni zapisi  u cijeloj  Slavoniji. Cernik ima najstarije zapise   4 pjesme od kojih su se dvije  našle na ovom CD-u.

Cernik je zanimljiv  kao mjesto i po tome što nije imao čistu seosku tradiciju.   Bio je polu varošica, polu grad sa utjecajem   obrtnika i trgovaca,   kojih je bilo puno u Cerniku.   Nije bio pod Vojnom krajinom,  već dio Paurije sa utjecajem židovske manjine. Zahvaljujući Franjevačkom samostanu  koji je u  Župi Cernik okupljao žitelje svih sela,  u Cernik dolazi tradicijska kultura – kaže Nikola Krtamar.

Vesna Kolić Klikić smatra da  je nosač zvuka   krajnji rezultat  osnivanja Seljačke sloge u Cerniku  1927. godine.  Tada se u  Cerniku  shvatilo da postoji  potreba da se ljudi okupe  i  zajednički pokušaju sačuvati  naslijeđe svog kraja. Kaže  da je  rezultat rada Seljačke sloge  u Cerniku   bila 1935. godine   prva priredba na kojoj su  melodije iz Opatovca  i Podvrškog  i melodije koje su izvodile  folklorne skupine iz Orubice, Štivica, Komarnica i Sičice  prvi put izašle iz svoje sredine. Pjesme i kola  koje su izvodili  u Cerniku  izvodili su samo unutar svoje zajednice, a u Cerniku su ih pokazali na pozornici. Posebno se, naglašava,   iskazao Opatovac sa svojim pjesmama koje su  oduševile oko 3.000  nazočnih.

Autor Franjo Samardžić/NOVAGRA

Povezane objave

Odgovori

Back to top button