Glasnik

Nikad veći interes za Šokačke divane

Šokački divani, manifestacija u okviru koje gosti mogu iz prve ruke doznati sve o gastronomskoj ponudi tradicionalne slavonske kuhinje održat će se 19. rujna. U želji da ih još više približimo, Šokačke divane ove smo godine premjestili na Salaš “Tena”, u prostor koji na najbolji mogući način približava ambijent šokačkog stana. Svi gosti na početku će dobiti zalogaj dobrodošlice, masni kruh s paprikom, nakon kojeg slijedi neizostavna hladna plata: kulen, švargli, čvarci, slanina i sir. Slavonsko slavlje teško je zamisliti i bez neizostavne sarme, ali i hladne prasetine s krumpirom. I taman kad pomislite kako ste dovoljno otpustili remen na hlačama, velikodušni domaćini pred vas će iznijeti desert, makovnjaču, orahnjaču i sitne slavonske kolače.

A za one kojima ni to nije dovoljno upriličit će se dodatna degustacija hrane uz prezentaciju slavonskih običaja. Tako će gosti, kroz prezentaciju, moći iz prve ruke doznati više o tradicionalnim običajima vezanim uz slavonsku svinjokolju, punjenje kobasica uz degustaciju svježe pečenih kobasica, zatim topljenje masti uz degustaciju vrućih čvaraka, bit će tu i šaran na rašljama, janjetina ispod peke, a sve popraćeno s dobrom kapljicom uz pečenje i degustaciju rakije.

Večer će dodatno obogatiti tamburaši: Dike, Prijatelji, Berde band, Đani Stipaničev, poseban gost je Miroslav Škoro, a tu su i predstavnici svih klapa 48. Omiškog festivala.

Rezervirajte svoju kartu na vrijeme! Broj mjesta je ograničen, a zanimanje je veliko. Ulaznice za Šokačke divane, moći će se nabaviti po cijeni od 375 kuna u prostorijama ZAKUD-a, Trg Vinkovačkih jeseni 1. U cijenu ulaznice uračunata je konzumacija hrane i pića u neograničenim količinama.

Govorenje o ovoj priredbi, kojom je obogaćen sadržaj Vinkovačkih jeseni, mogle bi se početi pismicama – čiji će stihovi pokazati značaj divana, posebice za mladež:
Volio bi i da me sarane,
Nego da mi na divan zabrane.
Jedva čekam da subota dojde,
Da mi lane dojde na divane.

Povezane objave

Odgovori

Back to top button