Glasnik

Obnovimo nošnje Cvelferije

Svi smo svjedoci katastrofe koja nas je snašla 17.svibnja 2014.g. Tada je bez domova ostalo nekoliko sela u Cvelferiji. Obitelji su otišle doslovno s vrećicama u rukama, a neki ni s time.
Sa željom da se što prije vrate životu tamo gdje su stali i kojeg mi svi živimo, želja nam je pomoći lokalnim Kudovima koji su izgubili narodno blago, koje su generacijama čuvali i otimali od zaborava, a sada nenadano izgubili. Možda nije vrijeme da uopće pričamo o narodnim nošnjama niti je to njima sada na pameti, ali svi mi dobro znamo da će doći vrijeme kada će Cvelferija ponovno zaigrati kolo, a u tom trenutku i mi želimo dati svoj doprinos.

Ideja je izradit kompletne muške i ženske narodne nošnje koje bi postale vlasništvo KUD-ova koji nisu imali vremena spašavati ništa osim vlastitog života.

Naime, u suradnji sa gospođom Karolina Žaper voditeljicom KUD-a Posavac Vrbanja, Ivan Pro Bono Zlatunić te uz podršku upravnog odbora KUU Kristal – Sladorana pokrenuta je akcija Obnovimo Nošnje Cvelferije. U samom početku željeli smo mi entuzijasti, odnosno zaljubljenici u folklornu tradiciju i narodne nošnje pokušati skupiti ljude koji bi nam pomogli pri izradi nošnje za KUD iz Gunje, što smo i uspjeli. Sada, imamo ljude dobre volje i udruge koje su odlučile bez ikakve naknade izrađivati narodne nošnje. Pokrenuto je i par humanitarni akcija i koncerata za prikupljanje sredstava potrebnih za kupnju materijala.

Takav jedan koncert je održala rekreativna grupa KUU Kristal Županja 15.06.2014 koja je svoj put u Poljsku otkazala i novac donirala članu koji je stradao u poplavama. Izveli su bogat program od kojeg jednu koregrafiju u Cvelferskim nošnjama KUD-a Posavac Vrbanja
Možete se uključiti na sve načine – ako ste vrsna vezilja – možete vesti, možete šlingati, kupiti koje sandale ili opanke, štrikati čarape, možete skupiti novac pa zajedno s nama ići kupiti svilu ili tkanje ili uplatiti novac na određeni račun. Ako imate volju, svakako nam se javite prije nego nešto poduzmete.
Evo. Prijedlog je tu. Na inicijativu i drugih KUD-ova, prve donacije već pristižu. Kako se vi budete odazivali, tako će posao teći dalje. Ako pomognemo i samo jednom nošnjom, i to je nešto.

Kontakt osobe: IVAN ZLATUNIĆ 098/1978-259
KAROLINA ŽAPER 099/847-9069

Povezane objave

Odgovori

Back to top button