Glasnik

Pod pokroviteljstvom Državnog ureda izabrana najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

“Zaboraviti pretke znači biti potok bez izvora, stablo bez korijenja” – poručila predstojnica Krstičević

U subotu 28.lipnja 2014. u Tomislavgradu, pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i općine Tomislavgrad izabrana je najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Tom prigodom Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske je naglasila kako je zajednički konsenzus svih u Republici Hrvatskoj da su Hrvati izvan RH hrvatski nacionalni interes te naš veliki kapital i bogatstvo.„ Poticati i jačati veze Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske na svim poljima jedna je od temeljnih zadaća Državnog ureda. Stoga sustavno i učinkovito podupiremo niz važnih i kvalitetnih projekata – od Male škole hrvatskog jezika u Buenos Airesu, Hrvatskog bala u Beču, izgradnje studentskog doma u Sarajevu, Večernjakove domovnice u Bad Homburgu do Dana kosidbe u Kupresu. I ova manifestacija je na još jedan način povezana s radom Državnog ureda. Naime, mnoge od ovih prelijepih djevojaka koje vidite večeras su polaznice našeg programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj – Croaticuma.

Predstojnica Krstičević je na koncu poručila „Zaboraviti pretke znači biti potok bez izvora, stablo bez korijenja. Gledajući ove djevojke sigurna sam da svi sa zadovoljstvom možemo potvrditi da Hrvatska odnosno naše stablo ima dobro korijenje a time i sigurnu i prosperitetnu budućnost. Jer ove djevojke nose Hrvatsku u srcu te nastavljaju baštiniti svoju tradiciju i osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu, ma gdje živjeli na što uistinu svi možemo biti ponosni“.

Natjecalo se 28 djevojaka – pripadnica hrvatskog naroda iz 21 države svijeta, i to Novoga Zelanda, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Čilea, Perua, Mađarske, Njemačke, Vojvodine, Austrije, Belgije, Italije, Slovenije, Crne Gore, Češke, Slovačke, Rumunjske, Makedonije, Kosova i Španjolske te Bosne i Hercegovi. Titulu najljepše ponijela je Darinka Orčik, Hrvatica iz Mađarske u u santovačkoj šokačkoj nošnji Hrvata iz Mađarske.

Njezina prva pratilja je Ivana Kljajić iz Bosne i Hercegovine, u gradskoj nošnji Hrvatica iz Dervente, dok je za drugu pratilju izabrana Lidija Sarić koja je nosila bunjevačku nošnju iz Vojvodine.

Reviju tradicjske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske organizirala je Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak“ i Hrvatska matica iseljenika. Cilj ovoga programa jeste susret i povezivanje Hrvata iz cijelog svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button