Glasnik

Prigodni koncert održan u Orahovici

"Pjevači u špenzlama": Muške pjevačke skupine pjesmom zagrijale publiku

Unatoč iznimno hladnom i vjetrovitom vremenu, ruke Orahovčana i svih onih koji su posjetili završni čin trećeg adventskog vikenda na središnjem gradskom trgu bile su zagrijane itekako zasluženim pljeskom.

Nastupile su muške pjevačke skupine KUD-ova iz gotovo cijele Slavonije, koje su oduševile izvedbama pjesama svih žanrova. Događaj organizacijski potpisuje Kulturno-umjetničko društvo Crkvari, uz čiju su mušku pjevačku skupinu nastupili i Muški vokalni sastav KUD-a Tena Đakovo pod nazivom Bećarine, MPS Bocanjevački pajdaši iz Bocanjevaca te MPS “Strossmayer” iz Strizivojne. Svatko na svoj način, a jedni drugima slični, pokazao je svu raskoš slavonskog narodnog glasa, koji, kad čuješ, kao da pjeva sama Slavonija. Baš to nesretno vrijeme pokvarilo je puni ugođaj, no “pjevači u špenzlama” nisu se se dali, pjevali su iz svega glasa, ugrijani slavonskim kuhanim vinom.

– Našim dragim sugrađanima željeli smo prikazati svu ljepotu ove vrste pjevanja, a riječ je dakako o a cappella pjevanju izvornih šokačkih slavonskih pjesama, pjevale su se i tradicionalne božićne pjesme, a bilo je tu i ponešto komercijalnih. Nadamo se da su nazočni uživali iako je bilo jako hladno uz neugodan vjetar, a pljesak na kraju bila nam je najveća nagrada. Svi izvođači su naši prijatelji s kojima surađujemo i često nastupamo i ja im ovim putem od srca zahvaljujem što su došli i uveličali naš orahovački Advent – rekao je predstavnik Muške pjevačke skupine i počasni predsjednik KUD-a Crkvari Stanko Jović, jedan od glavnih organizatora večeri.

– Teško je riječima opisati osjećaj kada se skupe ovakve skupine i zapjevaju u glas, koliko tu ima prijateljstva u svakom tonu, i onda se jednostavno prepustiš i uživaš. I večeras kod nas u Orahovici jedni drugima smo zdušno i s velikim pljeskom podržali nastup i to je baš to naše zajedništvo. Kamo god dođemo, osjećamo se kao domaćini, a isto je tako bilo kojoj od ovih skupina kod nas, a to je najveći motiv svima nama da ustrajemo. Koliko god se godišnje puta sastanemo, uvijek jedni drugima nosimo poklone kao znak pažnje i upravo tog neraskidivog prijateljstva koje je spojila pjesma. Doista nema ljepšeg – zaključio je tajnik društva i član skupine Ivan Grgurić. Posebnu čestitku svim građanima Orahovice uputili su na kraju večeri svi izvođači zajedno izvevši tradicionalnu božićnu pjesmu “Radujte se narodi”.

– Iako je bilo jako hladno, u Orahovici nam je bilo lijepo, posebno smo se dobro zabavili na završnoj večeri, gdje smo svi zajedno pjevali, što nam u ovom trenutku najviše nedostaje. Šteta je što su ovakve večeri svuda slabije posjećene, no mi se ne predajemo jer znamo koliko kulturna baština Slavonije vrijedi. Hvala našim prijateljima iz KUD-a Crkvari na pozivu i, naravno, surađivat ćemo i dalje – poručile su Bećarine. Na druženju svih izvođača u Centru za posjetitelje sve ih je pozdravio i orahovački gradonačelnik Saša Rister.

– Hvala gospodinu Stanku Joviću i KUD-u Crkvari na organizaciji ove lijepe večeri. Kulturno-umjetnička društva čuvaju naše kulturno blago i narodnu baštinu i svakako su i ovakvi nastupi važan dio tog očuvanja te sadržaj koji je na odličan način upotpunio naš Advent. Od srca hvala svim skupinama koje su nastupile i trudit ćemo se da češće organiziramo ovakve i slične večeri – zaključio je Rister.

Vladimir Grgurić

Povezane objave

Odgovori

Back to top button