Glasnik

Svečano otvoreni 55. Đakovački vezovi

Slavonske lole, Đakovčanke, MPS Bećarine, ŽK Certissa, Šimu, Zvona, KUD Tena, Sanju Hajduković, Marka Funarića,...

Središnji dio svečanog otvaranja Đakovačkih vezova bila je scenska slika koja nosi naziv „Moja duša bećarska…“ prema stihu iz poznate pjesme Slavonskih Lola. Đakovo je ponovno pokazalo sve svoje najbolje – od katedrale, narodnog ruha, tradicije, Ergele i lipicanaca, tamburaša, gostoljubive Šokadije do široke slavonske duše. Neizostavne Lole glazbeno su upotpunili scenski prikaz uz Đakovčanke, MPS Bećarine, ŽK Certissa, Šimu Jovanovca, Zvona, KUD Tena, Veru Svobodu, Sanju Hajduković, Marka Funarića i Slavonski vez. I ove godine imali smo čast uživati u predivnoj pjesmi, svirci i plesu ispred velebne katedrale uz glumce GK Gavella iz Zagreba koji su prenijeli kako je to nekada bilo u crticama iz prošlosti bećara.

Vezove su otvorili izaslanica predsjednika Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, generalni konzul Mađarske u RH Janos Sandora Fuzik i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić. Tramišak je istaknula da su Vezovi najveći festival tradicije u nas, a Fuzik zadovoljstvo što je Mađarska zemlja partner 55. Vezova. “Tradicija, ljubav, ponos, prkos – sve su to Đakovački vezovi”. Svečanom otvorenju nazočili su i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, počasni građanin Đakova Vladimir Šeks, đakovački biskupi predvođeni nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem i dr.

U idućih 85 minuta na platou ispred katedrale nizali su se prizori scenske slike “Moja duša bećarska”, za koju je scenarij napisao Mirko Ćurić, a režiju potpisuje Darko Milas. Kroz priču s kraja 19. stoljeća, slika je posvećena bećarluku, slavonskim bećarima kao ljudima čiji način života, odnos prema materijalnom ne nailazi (uvijek) na razumijevanje okoline, ali, potvrdile su to i brojne pjesme o njima, riječ je o ljudima koji imaju dušu, za ljubav, životne radosti daju sve. U scenskoj slici, a čiji su glavni likovi Mika, Reza, Joza, Luka i drugi, sudjelovali su glumci, vokalni solisti, KUD-ovi i tamburaški sastavi. Nakon završetka programa pred katedralom, na pozornici iza Male crkve održan je koncert Slavonskih lola.

Povezane objave

Odgovori

Back to top button