Glasnik

U Lipiku postavljena bista profesora Zvonimira Ljevakovića

Ansambl LADO i grad Lipik neraskidivo povezani

Predstavnici grada Lipika i Ansambla LADO otkrili su jučer u Lipiku bistu profesora Zvonimira Ljevakovića, osnivača i prvog umjetničkog voditelja Ansambla LADO, pokretača Međunarodne smotre folklora u Zagrebu, koreografa narodnih plesova, čovjeka koji je zadužio hrvatsku kulturu otkrivanjem duhovnog i materijalnog bogatstva hrvatskoga sela i stvarajući neprolazne umjetničke vrijednosti koje se i danas izvode na pozornicama diljem Hrvatske i svijeta.

Na inicijativu umjetničkog voditelja Ansambla LADO Krunoslava Šokca, bista koju je povodom 60. obljetnice Ansambla izradio Tomislav Kršnjavi i koja se cijelo desetljeće čuvala u prostorijama Lada, pronašla je svoje mjesto u rodnom gradu ovog istinskog zaljubljenika u hrvatski folklor. Zahvaljujući njegovom vizionarstvu, krajem 40-ih godina prošlog stoljeća prepoznao je važnost osnivanja nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla koji bi njegovao i predstavljao plesnu i glazbenu tradiciju Hrvatske, te time čuvao kulturni identitet hrvatskog naroda.

„Ove godine četrdeseta je obljetnica smrti ovog našeg velikana, a želja nam je bila učiniti ovo umjetničko djelo dostupnijim i vidljivijim široj javnosti. Osim što će oplemeniti i uljepšati ionako predivni lipički perivoj, vjerujem da će biti i podsjetnik svim stanovnicima ovoga lijepog, pitomog grada o njihovom sugrađaninu koji je svojim radom zadužio hrvatsku kulturnu i folklornu scenu. Posebna zahvala ide gradonačelniku grada Lipika, g. Vinku Kasani koji je s oduševljenjem prihvatio ovu našu inicijativu o darivanju biste građanima Lipika“, rekao je Šokac.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana izrazio je veliko zadovoljstvo povratku Zvonimira Ljevakovića u svoj zavičaj i izrazio uvjerenje kako će ovaj korak usmjeriti Lipik u dodatnom kulturnom razvoju. Također je najavio plan da lipička osnovna škola u budućnosti nosi ime ovog velikana Lipika. Trenutačno se bista nalazi na Trgu dr. Franje Tuđmana, a po završetku obnove lipičkog Lječilišnog perivoja bit će postavljenja u dijelu perivoja pod nazivom Aleja velikana. U postavljanje biste aktivno je bio uključen i autor, akademski kipar Tomislav Kršnjavi koji je također nazočio otkrivanju.

Ljevaković je postavio temelj ne samo Ladu, već i folklornom stvaralaštvu koje maksimalno uvažava izvornost, a njegove koreografije, koje uključuju sklad plesa, glazbe, narodne nošnje i samog scenskog postava, dokaz su njegove ogromne kreativnosti. Inzistirao je na tome da se na pozornici nose najljepši primjerci originalnog narodnog ruha, a savršenstvo je tražio od svih profesionalnih i amaterskih plesača pjevača. Narodne je plesove, prikazujući ih na sceni, izdigao na visoku umjetničku razinu.

Može biti slika sljedećeg: 2 ljudi, osobe koje sviraju glazbene instrumente i u zatvorenom

Na repertoaru Lada danas se nalazi 30 Ljevakovićevih koreografija od kojih je najveći broj, njih 20, postavljeno 50-ih godina prošlog stoljeća. Vrličko kolo, Ladarke, Slavonske kraljice, Krčki tanac, Slavonsko kolo, Dalmatinsko kolo poskočica – Linđo, Balun, Kastavski zvončari, Posavski plesovi, Drmeš, Baranjska žetva, Valpovačko kolo samo su neke od izvođenijih koreografija koje izazivaju oduševljenje i divljenje domaće i svjetske publike i stručne kritike.

Po otkrivanju biste solisti i orkestar Ansambla LADO izveli su Lipičanima cjelovečernji vokalno-instrumentalni koncert Sako leto ima nekaj novoga.

Može biti slika sljedećeg: 4 ljudi, ljudi stoje i u zatvorenom

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button

Adblock dodatak pronađen

Molimo isključite AdBlock(Blokator oglasa) kako biste nastavili s pregledom web-stranice.