Glasnik

Završeno 48. Šokačko sijelo: U tri su večeri folklora plesale stotine izvođača

SELJAČKOM ZABAVOM ZAVRŠENO 48. ŠOKAČKO SIJELO
Županjci su ugostili brojne sudionike iz cijele Hrvatske, BiH, Njemačke, Poljske…

Tradicionalnom Seljačkom zabavom noćas je točno u ponoć, s prvim minutama Čiste srijede i korizme, završeno 48. Šokačko sijelo. U proteklih 11 dana Županja je bila pozornica puna pjesme, plesa, narodnog ruha i običaja koji se brižno čuvaju i prenose s koljena na koljeno. Ni kriza ni druge nedaće nisu spriječile Županjce da i ove godine prikažu svu raskoš i bogatstvo Šokadije, svoju široku slavonsku dušu i ugoste brojne sudionike i posjetitelje iz cijele Hrvatske, ali i iz BiH, Njemačke, Poljske… U bogatom i sadržajnom programu svatko je pronašao nešto za sebe, za svoju dušu.

Šokačko sijelo utemeljeno je na folkloru, a tijekom gotovo pola stoljeća manifestacija je rasla, nadopunjavala se i već odavno prerasla lokalne okvire, svrstavajući se među najznačajnije manifestacije tradicijske kulture u Hrvata. Sijelo je pridonijelo osnivanju i oživljavanju rada folklornih družina koje njeguju igre, pjesmu, dramski amaterizam, obnavljanje nošnji, skupljanje i zapisivanje izvornih, autentičnih običaja nekoga mjesta. A upravo su njima posvećene Folklorne večeri koje daju prepoznatljiv pečat Šokačkom sijelu. Tako je bilo i ove godine. U tri večeri folklora sudjelovale su stotine izvođača koji su svojim nastupima i pomno uvježbanim koreografijama pokazali koliko vole svoj zavičaj i kako njeguju tradiciju. Zvuci tambure i tradicionalnih narodnih napjeva, bučno cupkanje po drvenoj pozornici, zveckanje dukata te zadovoljni pljesak posjetitelja, odjekivali su dvoranom Mladost. Predstavili su se KUU “J. Kozarac” Štitar, KUD “Branimir” Bošnjaci, KUD “Mijat Stojanović” Babina Greda, KUD “Berislavić” Novi Grad, KUD “Tomislav” Županja, KUD “Šokadija” Stari Mikanovci, ŽVA “Nene” Bošnjaci, MPS “Poljari” Šiškovci i “Baće” Tenja, KUD “Posavac” Vrbanja, KUD “Kralj Tomislav” Tolisa, KUD “Tomislav” Cerna, KUD “Seljačka sloga” Gradište, HKUD Beli Manastir, HKGD “Dunav” Vukovar i KUU “Kristal – Sladorana” Županja. A svojim su nastupom oduševili i gostujući ansambli – polaznici Glazbene radionice tradicijskih glazbala, KUU “Gacka” Ličko Lešće, KUD “Sveti Juraj” Duga Resa, HKUD “Herceg Stjepan” Ljubuški, BiH, Folklorni ansambl Broda, Slavonski Brod, KSV Blau-Weiss & Tomislav e.V. Heilbronn i Zespół Regionalny Pieśni i Tańca “Cepelia Fil-Wilamowice” iz Poljske.

A brojni su se posjetitelji preksinoć okupili i na odličnoj Večeri uz tamburu. Nakon malog tamburaškog orkestara KUU “Kristal – Sladorana” za cjelovečernji poseban ugođaj pobrinuli su se Najbolji hrvatski tamburaši koji su iznova opravdali svoje ime.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

 

Povezane objave

Jedan komentar

 1. mail.com Uživam čitajući i gledajući ove fotografije sa svih ovih šokačkih sijela,
  pokladnih jahnja i drugih šokačkih manifestacija. I sama sam bila sudionicom
  Šokačkog sijela u Županji davnih dana pa mi se uvijek vrate lijepe uspomene.

  Živjela naša Šokadija!
  Lipi pozdrav svima,
  Vesna Radman

Odgovori

Back to top button